Maten

Det som vi får i oss via födan är livsviktigt för oss. Vi kommer här att lista upp de olika sorternas näringsämnen som finns i vår mat.

 

Kolhydrater

Kolhydrater används främst som energi för kroppens celler. Det finns enkla och sammansatta sockerarter. De enkla sockerarterna består av en liten molekyl som druvsocker eller fruktos. Båda dessa har samma summaformel (C6H12O6), men molekylerna sitter ihop på lite olika sätt.
Sammansatta sockerarter är flera enkla sockerarter sammansatta i långa kedjor som sönderdelas i kroppen till enkla sockerarter innan de kan användas som energi.

 

Fetter

Fett är energirika föreningar. De används i kroppen som energireserv, just på grund av sitt höga energiinnehåll. Nackdelen med denna lagring är att det tar tid att bryta ned fetterna och utvinna energin. Fettreserver är alltså en långtidsförvaring av energi. Själva fettmolekylen består av glycerol (en alkohol med 3 OH-grupper) som binder till tre fettsyror (som från är karboxylsyror). OH-grupperna reagerar med varandra, och en fettmolekyl bildas.
Fett kan vara mättat eller omättat. Om fettet är mättat finns det inga dubbelbindningar i fettsyradelen av molekylen. Om fettet är omättat finns det däremot dubbelbindningar i fettsyradelen.

 

Proteiner

Proteiner är det enskilt viktigaste näringsämne vi får i oss. Protein används för att bygga upp DNA (vår arvsmassa), livsviktiga enzymer och muskler. De proteiner vi får i oss är i form av aminosyror. Aminosyror består av en del som är en karboxylsyra (-COOH), och en del som är en aminogrupp (-NH2).

En bild på hur en aminosyra ser ut

 

A är delen som varierar mellan de 20 olika aminosyrorna som finns.

Proteiner byggs upp av aminosyror. Aminosyrorna sätts ihop genom att karboxylsyradelen på den ena aminosyran reagerar med aminogruppen på den andra. Det finns väldigt många sätt man kan kombinera ihop dessa på.

 

Vitaminer och mineraler

Vitaminer är kolföreningar som kroppen inte själv kan tillverka, men fortfarande behöver i mindre mängder för att cellerna ska fungera. A, D, E, K är de vitaminer som är fettlösliga. B och C är vattenlösliga. Vi får i oss vitaminer via födan från exempelvis frukter, grönsaker, mjölk och ägg.

 

Mineraler som magnesium, kalcium och fosfor behövs för att bygga upp skelettet, och många andra behövs i enzymer.

Ett spårämne är ett mineral som finns i mycket små mängder i kroppen, men de är fortfarande livsviktiga för oss. Exempel på spårämnen är järn, koppar, zink, krom, selen och mangan.


Artikeln skriven av Oskar Henriksson. Lämna feedback / ställ en fråga.
Publicerad 6 april 2009. Senast uppdaterad 22 januari 2015.

Kommentarer inaktiverade.